Φακοί επαφής: Ένας οδηγός για να ξεκινήσεις
Οδηγός για αρχάριους στους φακούς επαφής
Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να καταφέρετε να φοράτε και να φροντίζετε τους φακούς επαφής.
Η τήρηση των συστάσεων για τους φακούς επαφής μπορεί να είναι δύσκολη. Αλλά μόλις ακολουθήσετε τους κανόνες, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θετική άποψη υπέρ των φακών επαφής.
Αυτός ο οδηγός για αρχάριους χρήστες φακών επαφής θα σας δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι να περιμένετε.
Οι συμβουλές γενικά καλύπτουν τόσο τους μαλακούς όσο και τους σκληρούς φακούς επαφής, και αφορά τους ημερήσιους αλλά και μακροχρόνιας χρήσης. Οι προτάσεις φροντίδας ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο φακών που χρησιμοποιείτε.
Πώς να βάζετε φακούς επαφής
Ακολουθούν οδηγίες βήμα προς βήμα για τον τρόπο τοποθέτησης φακών:
- Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Αυτό μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης των ματιών. Αποφύγετε τα σαπούνια που περιέχουν επιπλέον έλαια ή αρώματα, καθώς μπορεί να κολλήσουν στην επιφάνεια ενός φακού.
- Στεγνώστε τα χέρια σας με χαρτομάντιλα ή ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι, έτσι ώστε τα σωματίδια να μην επιπλέουν στο ένα ή και στα δύο μάτια σας.
- Αφαιρέστε έναν από τους φακούς από τη θήκη αποθήκευσης. Στη συνέχεια, σύρετέ το προσεκτικά στην άκρη του δείκτη ή του μεσαίου δακτύλου σας στο κυρίαρχο χέρι σας. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας και όχι τα νύχια σας για να χειριστείτε τον φακό.
- Ξεπλύνετε το φακό με διάλυμα φακών επαφής. Εάν πέσει ένας φακός, ξεπλύντε τον ξανά με διάλυμα πριν προσπαθήσετε να τον βάλετε στο μάτι σας.
- Ελέγξτε για σκισμένα ή κατεστραμμένα σημεία στο φακό και βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή πλευρά προς τα έξω. Εάν ο φακός σχηματίζει ένα μπολ και οι άκρες εμφανίζονται προς τα επάνω, είστε έτοιμοι να τον βάλετε στο μάτι σας. Εάν ο φακός μοιάζει με καπάκι — οι άκρες είναι στραμμένες — αντιστρέψτε τον φακό. (εικ.1)
- Κρατήστε το πάνω βλέφαρό σας ανοιχτό με το μη κυρίαρχο χέρι σας ενώ κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Τραβήξτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρό σας με το μεσαίο ή παράμεσο δάχτυλο του κυρίαρχου χεριού σας.
- Βάλτε το φακό επαφής στο μάτι σας. Κοίτα μπροστά σου ή ψηλά στο ταβάνι ενώ το κάνεις.
- Κλείστε αργά τα μάτια σας και κυλήστε τα σε έναν πλήρη κύκλο για να βοηθήσετε τον φακό να σταθεροποιηθεί σωστά. Ανοίξτε τα μάτια σας και αναβοσβήστε απαλά μερικές φορές. Κοιτάξτε στον καθρέφτη για να δείτε αν ο φακός εμφανίζεται στο κέντρο του ματιού σας.
- Εάν ο φακός τοποθετηθεί και κεντραριστεί σωστά, το μάτι σας θα πρέπει να αισθάνεται άνετα και η όρασή σας πρέπει να είναι καθαρή. Εάν αισθάνεστε δυσφορία ή η όρασή σας είναι θολή, θα χρειαστεί να βγάλετε και να τοποθετήσετε ξανά τον φακό.
Μόλις βάλετε τον πρώτο φακό, επαναλάβετε τη διαδικασία με τον δεύτερο φακό.
Πώς να βγάλετε τους φακούς επαφής
Αυτά είναι τα βήματα για τον τρόπο αφαίρεσης των φακών επαφής:
- Χειριστείτε τους φακούς μόνο αφού πλύνετε και στεγνώσετε προσεκτικά τα χέρια σας για να αποφύγετε μόλυνση των ματιών.
- Αναποδογυρίστε τη θήκη αποθήκευσης και ανακινήστε το διάλυμα φακών επαφής που έχει απομείνει και, στη συνέχεια, στεγνώστε το στον αέρα ή στεγνώστε τη θήκη με ένα φρέσκο, καθαρό πανί.
- Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και κοιτάξτε ψηλά. Τραβήξτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρό σας με το μεσαίο δάχτυλο του κυρίαρχου χεριού σας. Προσπαθήστε να αφαιρείτε πάντα πρώτα τον ίδιο φακό (δεξί ή αριστερό μάτι) για να αποφύγετε τη σύγχυση.
- Σύρετε προσεκτικά τον φακό επαφής προς τα κάτω στο άσπρο του ματιού σας με τον δείκτη του χεριού σας.
- Πιέστε απαλά τον φακό με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας για να τον αφαιρέσετε από το μάτι σας.
- Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για να αφαιρέσετε τον φακό από το άλλο σας μάτι.
- Εάν οι φακοί σας δεν είναι καθημερινής χρήσης, καθαρίστε τους μετά την αφαίρεση. Ακολουθήστε τις οδηγίες καθαρισμού που παρέχονται από τον οφθαλμίατρο σας ή τον κατασκευαστή των φακών. Χρησιμοποιήστε μόνο συνιστώμενα διαλύματα καθαρισμού. (εικ.2)
- Τοποθετήστε τους φακούς σε μια θήκη αποθήκευσης και καλύψτε τις με νέο διάλυμα φακών επαφής.
Πώς να φροντίζετε τους φακούς σας και τα μάτια σας
Η σωστή φροντίδα των φακών σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών ματιών και μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φακών σας. Οι ειδικοί συνιστούν τις ακόλουθες συμβουλές για τη φροντίδα των φακών επαφής σας και την προστασία των ματιών σας από μόλυνση:
- Καθαρίζετε τη θήκη αποθήκευσης των φακών σας με ζεστό σαπουνόνερο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ξεπλύνετε καλά και σκουπίστε το με ένα καθαρό χαρτομάντιλο.
- Αντικαθιστάτε τη θήκη αποθήκευσης τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες ή όπως συνιστάται από τον οφθαλμίατρο σας.
- Αφαιρέστε τους φακούς σας εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστο ερεθισμό στα μάτια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ερυθρότητα, πόνο, ενόχληση, αλλαγές στην όραση, ευαισθησία στο φως, υπερβολικό δάκρυ ή περίεργη έκκριση από τα μάτια. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τους φακούς επαφής μέχρι να δείτε τον οφθαλμίατρο σας και να επιλύσετε το πρόβλημα.
- Μην φοράτε φακούς επαφής όταν είστε άρρωστοι, ακόμα κι αν είναι απλώς ένα κρύωμα. Όταν είστε άρρωστοι, τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν από τα χέρια σας στα μάτια σας όταν τοποθετείτε ή αφαιρείτε τους φακούς σας.
- Θυμηθείτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια. Το τακτικό βλεφάρισμα βοηθά να διατηρείτε τους φακούς σας καθαρούς και υγρούς.
- Χρησιμοποιήστε σταγόνες τεχνιτών δακρύων όπως συνιστάται από τον οφθαλμίατρό σας για να αποτρέψετε το στέγνωμα των ματιών και των φακών σας.
- Πετάξτε το διάλυμα φακών επαφής ένα μήνα αφού το ανοίξετε, ακόμα κι αν έχει μείνει ακόμα κάποια ποσότητα.
- Μην επαναχρησιμοποιείτε ποτέ το διάλυμα φακών επαφής.
- Μην φοράτε τους φακούς σας ενώ κοιμάστε, εκτός εάν ο οφθαλμίατρος σας πει ότι είναι εντάξει.
- Αποφύγετε να κολυμπήσετε ή να κάνετε ντους ενώ φοράτε φακούς, εκτός εάν φοράτε γυαλιά κολύμβησης. Η έκθεση των ματιών σας σε νερό όταν φοράτε τους φακούς σας μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις των ματιών όπως κερατίτιδα.
- Ποτέ μην καθαρίζετε τους φακούς επαφής με σάλιο από το στόμα σας. Αυτό μπορεί να εισάγει μικρόβια στους φακούς.
- Μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για να μουλιάζετε ή να ξεπλένετε τους φακούς σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των ματιών.
Είναι ο φακός επαφής μου το μέσα-έξω;
Η διαφορά μεταξύ ενός φακού επαφής που έχει γυρίσει το μέσα-έξω και ενός φακού επαφής στη σωστή πλευρά μπορεί να είναι δυσδιάκριτη. Ένας καλός τρόπος για να διακρίνετε τη διαφορά είναι να αναρωτηθείτε αν ο φακός μοιάζει με μισή μπάλα ή σαν μπολ σούπας με χείλος. (εικ.1)
Το κόλπο είναι να τοποθετήσετε τον φακό στο δάχτυλό σας έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα κύπελλο. Στη συνέχεια, κρατήστε τον φακό ακριβώς μπροστά από τα μάτια σας, ώστε να κοιτάτε το πλάι του φλιτζανιού.
Εάν οι άκρες του φακού ξεπετάγονται για να δημιουργήσουν ένα “χείλος” κατά μήκος των άκρων, είναι γυρισμένος. Εάν σχηματίζει απλώς ένα τέλειο σχήμα “U”, είναι στη σωστή θέση.
Ορισμένοι φακοί επαφής έχουν επίσης μια σήμανση λέιζερ, όπως το εμπορικό σήμα, στην άκρη για να σας βοηθήσουν. Εάν μπορείτε να το διαβάσετε σωστά, ο φακός στη σωστή πλευρά.
Μην ανησυχείτε εάν τοποθετήσετε έναν φακό επαφής στο μάτι σας γυρισμένο το μέσα-έξω. Ο φακός θα αισθάνεται άβολα, αλλά δεν μπορεί να κάνει καμία ζημιά.
Φακοί επαφής και UV φως
Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το υπεριώδες φως (UV) με τον σχηματισμό καταρράκτη. Η έκθεση σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα ή «τύφλωση στο χιόνι» (snow blindness).
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι φακοί επαφής περιέχουν πλέον έναν παράγοντα που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία. Δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν ένας φακός επαφής έχει αναστολέα υπεριώδους ακτινοβολίας κοιτάζοντάς τον — ο παράγοντας αποκλεισμού είναι διαυγής, ώστε να μην διαταράσσεται η όραση. Η συσκευασία των φακών επαφής θα προσδιορίζει εάν το προϊόν έχει αναστολέα υπεριώδους ακτινοβολίας ή μπορείτε να ρωτήσετε τον οφθαλμίατρό σας.
Πολύ σημαντικό: Οι φακοί που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τα γυαλιά ηλίου. Ένας φακός επαφής καλύπτει μόνο τον κερατοειδή, όχι ολόκληρο το μάτι.
Ωστόσο, οι φακοί επαφής που μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία βοηθούν στην προστασία των καλυμμένων τμημάτων του ματιού από το σχηματισμό αλλοιώσεων όπως το πτερύγιο.
Τα γυαλιά ηλίου με προστασία UV μπορούν να καλύψουν περισσότερο το μάτι σας και τα μέρη του προσώπου σας που το περιβάλλουν. Γι’ αυτό οι φακοί με αναστολείς υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν τη χρήση γυαλιών ηλίου ως πρόσθετη προστασία.
Μακιγιάζ ματιών και φακοί επαφής
Το να μπαίνεις μακιγιάζ στα μάτια σου είναι ενοχλητικό. Αλλά είναι ακόμη χειρότερο με φακούς επαφής, επειδή μπορεί να κολλήσει στους φακούς αντί να ξεπλυθεί αμέσως.
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να έχετε τα μάτια σας να δείχνουν και να νιώθετε καλά:
- Βάζετε τους φακούς επαφής σας πριν κάνετε μακιγιάζ. Είναι επίσης σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους φακούς σας, έτσι ώστε να μην μεταφέρετε λάδια, κρέμες ή λοσιόν στους φακούς.
- Χρησιμοποιείτε μόνο υποαλλεργικό μακιγιάζ. Πολλές μάρκες δημιουργούν προϊόντα μακιγιάζ ματιών για ευαίσθητα μάτια που θα πρέπει να προκαλούν ελάχιστο έως καθόλου ερεθισμό.
- Η κρεμώδης σκιά ματιών είναι λιγότερο πιθανό να μπει στα μάτια σας από την πούδρα. Αλλά οι κρέμες μπορούν να ερεθίσουν περισσότερο τα μάτια σας εάν το μπουν στα μάτια σας. Επιλέξτε κρέμες με βάση το νερό αντί για κρέμες με βάση το λάδι.
- Μην βάζετε ποτέ eyeliner μεταξύ των βλεφαρίδων και των ματιών σας — αλλιώς γνωστό ως «waterline». Εφαρμόστε eyeliner μόνο στο τμήμα των βλεφαρίδων σας που είναι πολύ μακριά από το μάτι σας.
- Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ των ματιών, πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τους φακούς σας, προσέχοντας να μην τους ακουμπήσετε στο μακιγιάζ. Τέλος, χρησιμοποιήστε το ντεμακιγιάζ των ματιών σας.
- Αντικαθιστάτε συχνά το μακιγιάζ των ματιών σας — τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες. Τα βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν στο παλιό μακιγιάζ των ματιών με την πάροδο του χρόνου και ενδεχομένως να προκαλέσουν μόλυνση.
- Μην μοιράζεστε τα προϊόντα μακιγιάζ των ματιών σας με άλλους.
Συμβουλές για την εφαρμογή των φακών σας
Για να κάνετε τη μετάβασή σας στη χρήση φακών επαφής λίγο πιο ομαλή, ακολουθούν μερικές συμβουλές για την εφαρμογή των φακών επαφής σας:
- Σταθείτε πάνω από μια καθαρή, επίπεδη επιφάνεια όταν χειρίζεστε τους φακούς σας. Εάν είστε πάνω από νεροχύτη, φροντίστε να βουλώσετε την αποχέτευση.
- Προσπαθήστε να βάζετε πάντα τον πρώτο φακό επαφής στο ίδιο μάτι, είτε στον δεξιό είτε στον αριστερό. Αυτό σας εμποδίζει να μπερδεύετε τους φακούς του δεξιού και του αριστερού ματιού, οι οποίοι μπορεί να έχουν διαφορετική διόρθωση.
- Αποφύγετε το πλύσιμο των χεριών σας με προϊόντα που περιέχουν λανολίνη και ενυδατικές λοσιόν. Αυτά τα επιπλέον συστατικά μπορούν να μπουν στους φακούς.
- Ανακινήστε απαλά τη θήκη του φακού σας με το διάλυμα αποθήκευσης εκ των προτέρων. Αυτό μπορεί να χαλαρώσει τους φακούς επαφής εάν έχουν κολλήσει. (Μην προσπαθήσετε να τραβήξετε τον φακό με το δάχτυλό σας, διαφορετικά μπορεί να τον σκίσετε.)
Συμβουλές για την αφαίρεση των φακών σας
Η αφαίρεση των φακών επαφής μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη από την τοποθέτηση τους. Αυτές οι συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες κατά τη δύσκολη διαδικασία:
- Πριν φτάσετε στο τσίμπημα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κοιτάξετε στον καθρέφτη και βεβαιωθείτε ότι φοράτε πραγματικά τους φακούς επαφής σας. Το τσίμπημα της επιφάνειας του ματιού σας όταν δεν υπάρχει φακός επαφής μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό στον κερατοειδή.
- Κρατήστε τα νύχια σας κομμένα για να αποφύγετε το ξύσιμο των ματιών σας ή την καταστροφή των φακών σας όταν τα βάζετε ή τα βγάζετε.
- Να έχετε μαζί σας ένα επιπλέον ζευγάρι γυαλιά ή φακούς επαφής σε περίπτωση που συμβεί κάτι στους φακούς που φοράτε.
- Συσκευές αφαίρεσης φακών επαφής, που ονομάζονται «έμβολα», είναι επίσης διαθέσιμες από τον οφθαλμίατρό σας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγγίξετε και να αφαιρέσετε έναν φακό από το μάτι σας. Βεβαιωθείτε ότι αγγίζετε μόνο τον φακό και όχι την επιφάνεια του ματιού σας με αυτές τις συσκευές.
Μπορεί να έχετε ακούσετε έναν ή δύο μύθους για κάποιον που «χάνει» έναν φακό επαφής στο πίσω μέρος του ματιού. Να είστε σίγουροι, αυτό είναι στην πραγματικότητα αδύνατο. Μια μεμβράνη που συνδέει το μάτι σας με το πίσω μέρος του βλεφάρου σας εμποδίζει τους φακούς επαφής να ταξιδέψουν πίσω από τον βολβό του ματιού.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συμβουλές και κόλπα την επόμενη φορά που θα εφαρμόσετε, θα αφαιρέσετε και θα φροντίσετε τους φακούς επαφής σας.