Οπτικά πεδία

Η εξέταση οπτικών πεδίων είναι ένα σημαντικό τεστ που αξιολογεί την ευαισθησία της όρασης ενός ατόμου σε διαφορετικές περιοχές του οπτικού του πεδίου. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση και την παρακολούθηση οφθαλμικών παθήσεων όπως το γλαύκωμα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες νευρολογικές διαταραχές που επηρεάζουν την όραση.

Εάν ο πάροχος οφθαλμικής φροντίδας σας έχει συστήσει μια εξέταση οπτικών πεδίων, εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η εξέταση οπτικών πεδίων;

Η εξέταση οπτικών πεδίων είναι μια δοκιμή που μετρά την ευαισθησία της όρασής σας σε διάφορες περιοχές του οπτικού σας πεδίου. Εκτελείται συνήθως σε κλινικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό όπως έναν αναλυτή πεδίου Humphrey ή έναν περίμετρο Goldmann. Η δοκιμή περιλαμβάνει το βλέμμα επίμονα σε ένα σταθερό σημείο ενώ μικρά φώτα αναβοσβήνουν σε διαφορετικά σημεία του οπτικού σας πεδίου. Θα σας ζητηθεί να πατήσετε ένα κουμπί ή ένα σήμα όταν βλέπετε τα φώτα, κάτι που επιτρέπει στον εξεταστή να δημιουργήσει έναν χάρτη του οπτικού σας πεδίου.

Γιατί είναι σημαντική η εξέταση οπτικών πεδίων;

Η εξέταση των οπτικών πεδίων είναι σημαντική επειδή μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια οφθαλμικών παθήσεων όπως το γλαύκωμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Παρακολουθώντας τις αλλαγές στα οπτικά σας πεδία με την πάροδο του χρόνου, ο πάροχος οφθαλμικής φροντίδας μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις έγκαιρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της όρασής σας.

Τι πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης οπτικών πεδίων;

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης οπτικών πεδίων, θα καθίσετε μπροστά σε ένα μηχάνημα που παρουσιάζει μικρά φώτα σε διαφορετικά σημεία του οπτικού σας πεδίου. Θα σας ζητηθεί να στερεώσετε σε ένα κεντρικό σημείο και να πατήσετε ένα κουμπί ή ένα σήμα όταν δείτε τα φώτα. Η εξέταση είναι ανώδυνη και συνήθως διαρκεί περίπου 15 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Ο πάροχος οφθαλμικής φροντίδας μπορεί να πραγματοποιήσει το τεστ στο ένα ή και στα δύο μάτια, ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης οπτικών πεδίων;

Τα αποτελέσματα μιας εξέτασης οπτικών πεδίων παρουσιάζονται ως χάρτης του οπτικού σας πεδίου. Ο χάρτης δείχνει περιοχές του οπτικού σας πεδίου όπου μπορέσατε να δείτε τα φώτα και περιοχές όπου δεν ήσασταν. Ο πάροχος οφθαλμικής φροντίδας θα αναλύσει τα αποτελέσματα και θα τα χρησιμοποιήσει για τη διάγνωση ή την παρακολούθηση παθήσεων των ματιών.

Εάν έχετε μη φυσιολογικά αποτελέσματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε πάθηση στα μάτια. Ο πάροχος οφθαλμικής φροντίδας θα συζητήσει τα αποτελέσματα μαζί σας και μπορεί να εκτελέσει πρόσθετες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Συμπερασματικά, μια εξέταση οπτικών πεδίων είναι μια σημαντική εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση πρώιμων σημείων οφθαλμικών παθήσεων και στην παρακολούθηση των αλλαγών στην όρασή σας με την πάροδο του χρόνου. Εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει εξέταση οπτικών πεδίων, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του και να παρευρεθείτε στο ραντεβού. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην υγεία των ματιών σας, μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση της όρασής σας και στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών σας για τα επόμενα χρόνια.