Επεμβάσεις

Χειρουργική Αμφιβληστροειδούς

Η υαλοειδεκτομή είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται – μερικώς έστω – το υαλοειδές, το ζελέ το οποίο πληρεί το εσωτερικό του οφθαλμού μας. Το υαλοειδές είναι ένα αρχικά παχύρρευστο διαφανές ζελέ το οποίο με τη πάροδο του χρόνου ρευστοποιείται, γίνεται δηλαδή περισσότερο υδαρές.

SMILE Small-Incision Femtosecond Lenticule Extraction

Η τελευταίας γενιάς μέθοδος στη διαθλαστική χειρουργική με Laser.Τώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαθέσιμο από το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο "diathlasis". H διαθλαστική επέμβαση με τη νέα μέθοδο SMILE αλλάζει τα δεδομένα στη διαθλαστική χειρουργική. Η καινοτόμος τεχνική SMILE σε συνδυασμό με τη Femtosecond τεχνολογία, πραγματοποιεί υψηλής ακρίβειας αφαίρεση κερατοειδικού ιστού, ανάλογα με τους βαθμούς που θέλουμε να διορθώσουμε, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο χρόνο επέμβασης στη διαθλαστική διόρθωση.

LASIK

Με τη μέθοδο LASIK η διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας δε γίνεται στην επιφάνεια αλλά στο εσωτερικό του κερατοειδούς. Αρχικά, δημιουργείται ένας λεπτός επιφανειακός κρημνός κερατοειδικού ιστού, ο οποίος δεν αποκόπτεται εντελώς αλλά παραμένει ενωμένος με τον κερατοειδή στη μία του πλευρά. Στη συνέχεια ανασηκώνεται, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές στιβάδες του κερατοειδούς και εφαρμόζεται το Excimer Laser, το όποιο επιτυγχάνει εξάχνωση του κερατοειδικού ιστού, με σκοπό να αλλάξει την καμπυλότητα του κερατοειδούς και να διορθωθεί το διαθλαστικό σφάλμα. Τέλος, ο χειρουργός επανατοποθετεί τον κρημνό στη θέση του.

FEMTO-LASIK (BLADELESS)

Σήμερα στη φαρέτρα των διαθλαστικών χειρουργών έχει μπει το Femtosecond Laser. Το Femtosecond Laser χρησιμοποιεί παλμούς φωτός, οι οποίοι διαπερνούν την επιφάνεια του κερατοειδούς και διαμορφώνουν μικρές κοιλότητες (φυσαλίδες) σε ένα προκαθορισμένο βάθος και θέση μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του Femtosecond Laser είναι η δημιουργία ενός ομοιόμορφου στρώματος φυσαλίδων μέσα στον κερατοειδή. Με τη χρήση ειδικής σπάτουλας γίνεται ο τελικός διαχωρισμός του κρημνού από τον υπόλοιπο κερατοειδή. Στη συνέχεια ο χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει τη θεραπεία με το Excimer Laser.

LASIK Xtra

Στην τεχνική LASIK Xtra ο χειρουργός συνδυάζει την τεχνική του LASIK με τη θεραπεία Cross-Linking για να αποφευχθεί η μετεγχειρητική εκτασία του κερατοειδούς, σε περιστατικά τα οποία είναι οριακά για να εφαρμοστεί η κλασική μέθοδος LASIK (υψηλές μυωπίες – λεπτός κερατοειδής).

PRK

H μέθοδος PRK είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μικρών βαθμών μυωπίας, με ή χωρίς αστιγματισμό, αλλά και σε μεγαλύτερους βαθμούς εφόσον ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός. Μία πολύ λεπτή δέσμη Laser εφαρμόζεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Στην τεχνική αυτή δε δημιουργείται ο κερατοειδικός κρημνός αλλά γίνεται η αφαίρεση της επιφανειακής μεμβράνης του κερατοειδούς (επιθήλιο), με ένα ειδικό εργαλείο και στη συνέχεια εφαρμόζεται η θεραπεία με το Excimer Laser.

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μία πάθηση του ματιού, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με φαρμακευτική αγωγή. Αν παρά τη χορήγηση φαρμάκων ή τη χρήση του Laser (SLT Laser) η ενδοφθάλμια πίεση δε ρυθμίζεται ικανοποιητικά και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης του οπτικού νεύρου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Κερατόκωνος

Η αντιμετώπιση του κερατοκώνου είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Οι διαθέσιμες τεχνικές επιτυγχάνουν είτε τη σταθεροποίησή του, δηλαδή την ανάσχεση της προοδευτικής εξέλιξής του, είτε τη μερική αποκατάσταση της όρασης του ασθενή.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μία πάθηση που αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ο θολωμένος κρυσταλοειδής φακός του οφθαλμού και στη θέση του τοποθετείται ένας τεχνητός φακός (ενδοφακός).

ΦΑΚΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ (Visian ICL)

Οι ασθενείς που αδυνατούν για κάποιο λόγο να υποβληθούν σε θεραπεία με Laser για τη διόρθωση της αμετρωπίας τους (μυωπίας > 10D – λεπτός κερατοειδής – υπερμετρωπίας > 5D) μπορούν να υποβληθούν, υπό κάποιες προϋποθέσεις, σε επέμβαση τοποθέτησης ενός λεπτού φακού (όπως ένας φακός επαφής) μπροστά από τον κρυσταλοειδή φακό του ματιού με πολύ καλή ποιότητα όρασης μετεγχειρητικά.