Ο συνολικός χρόνος μίας διαθλαστικής επέμβασης δεν ξεπερνάει τα 15 λεπτά και για τα δύο μάτια.
Η επιστροφή στην εργασία είναι για τους περισσότερους εφικτή από την επόμενη κιόλας ημέρα.
H οπή ωχράς αντιμετωπίζεται με υαλοειδεκτομή και εμφύσηση αερίου.
Η επαμφιβληστροειδική μεμβράνη αντιμετωπίζεται χειρουργικά, με υαλοειδεκτομή.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς αντιμετωπίζεται με:
- Anti-VEGF ενέσεις
- Laser φωτοπηξία σε παραωχρικές μεμβράνες
- Xειρουργική παρεκτόπιση εκτεταμένων υποωχρικών αιμορραγιών
- Δεν ενδείκνυται κάποια φαρμακευτική αγωγή.
- Περιχαράκωση με Argon-Laser [εάν κατά την εξέταση βρεθούν ύποπτες περιοχές της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς (εκφυλίσεις – οπές – ρωγμές) τότε μπορεί να γίνει προφυλακτικό Argon-Laser φωτοπηξία για την αποφυγή της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς (RD)].
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με αποκόλληση χρειάζεται να υποβληθούν άμεσα σε κάποια χειρουργική επέμβαση προκειμένου να επανέλθει ο αμφιβληστροειδής στη φυσιολογική του θέση. Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν. Η απόφαση για το ποιά τεχνική θα εφαρμοστεί, καθώς και για το αν αυτή θα γίνει υπό τοπική ή γενική αναισθησία εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της αποκόλλησης.
Το γλαύκωμα είναι μία πάθηση του ματιού η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με φαρμακευτική αγωγή. Αν παρά τη χορήγηση φαρμάκων ή τη χρήση του Laser (SLT Laser) η ενδοφθάλμια πίεση δε ρυθμίζεται ικανοποιητικά και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης του οπτικού νεύρου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.
Το γλαύκωμα είναι η ασθένεια του ματιού, η οποία εξαιτίας του αποκλεισμού της ροής του υδατοειδούς υγρού που παράγεται από το ακτινωτό σώμα, αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση και καταστρέφει τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνος.
Ο κερατόκωνος τα τελευταία χρόνια, μπορεί να σταθεροποιηθεί με τη θεραπευτική μέθοδο Cross-Linking. Το Cross-Linking χρησιμοποιεί φωτοευαισθητοποιούς παράγοντες, όπως η ριβοφλαβίνη σε συνδυασμό με υπεριώδη ακτινοβολία UV-A. Αποτελεί μία σύγχρονη θεραπευτική μέθοδο που βασίζεται στη μοριακή διασύνδεση των ινών του κολλαγόνου του κερατοειδούς, με σκοπό να σταματήσει την εξέλιξη του κερατοκώνου.
- Μείωση οπτικής οξύτητας
- Απότομη αύξηση του αστιγματισμού
- Παραμορφωμένη όραση σε όλες τις αποστάσεις
- Ανεπαρκής νυχτερινή όραση
- Μονόφθαλμη διπλωπία
Ο κερατόκωνος είναι μία εκφυλιστική, μη φλεγμονώδης νόσος του κερατοειδή χιτώνα. Πρόκειται για προοδευτικά εξελισσόμενη διαταραχή κατά την οποία παρατηρείται λέπτυνση του κερατοειδούς κεντρικά ή παρακεντρικά, με αποτέλεσμα να παίρνει κωνικό σχήμα.
Η επέμβαση του καταρράκτη δεν είναι επώδυνη.
Το Femtosecond Laser δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να κάνει με απόλυτη ακρίβεια συγκεκριμένα βήματα του χειρουργείου χωρίς τον κίνδυνο των επιπλοκών.
Ο καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργείο.
Η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι αυτή που αποκαλούμε «γεροντικός καταρράκτης», η οποία εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού και αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία. Μπορεί όμως να προκληθεί και από νοσήματα, συστηματικά ή οφθαλμολογικά, από λήψη φαρμάκων ή από τραυματισμούς (μετατραυματικός καταρράκτης), ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης).
Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Ο κρυσταλλοειδής φακός, ο όποιος βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το χρωματιστό τμήμα του οφθαλμού), είναι φυσιολογικά διαυγής. Μέσα από αυτόν περνάει το φως για να φτάσει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας ο φακός αυτός χάνει την αρχική του σύσταση και αρχίζει να θολώνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εισέρχεται το φως μέσα στο βολβό με όλη του την ένταση και σταδιακά να μειώνεται η όραση.
Παρόλο που τα συστήματα Laser είναι πλήρως ελεγχόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, είναι απαραίτητη η εμπειρία και η εκπαίδευση αυτών που τα χειρίζονται. Ένα Κέντρο Διαθλαστικής Χειρουργικής πρέπει να διαθέτει πλήρη σειρά σύγχρονων διαγνωστικών μηχανημάτων, Laser τελευταίας γενιάς και ο χώρος του να είναι ειδικά διαμορφωμένος, ώστε να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας. Το προσωπικό του να είναι έμπειρο, να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής.
Η διαθλαστική επέμβαση με τη μέθοδο LASIK και με τη μέθοδο SMILE είναι εντελώς ανώδυνη. Με τη μέθοδο PRK ο ασθενής για 2 ημέρες μπορεί να έχει αρκετές ενοχλήσεις (π.χ. καύσος, πόνος, φωτοφοβία, δακρύρροια) μειούμενες με το χρόνο.
- Μετά την επέμβαση θα αισθάνεστε υπνηλία και καλό θα είναι να ξεκουραστείτε το συντομότερο.
- Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση η όρασή σας θα είναι θαμπή, αυτό είναι φυσιολογικό.
- Η επιστροφή στην εργασία είναι για τους περισσότερους εφικτή από την επόμενη κιόλας ημέρα.
- Λούσιμο: για 7 ημέρες θα λούζεστε με σχετική προσοχή.
- Οδήγηση: μόλις νιώσετε άνετα.
- Βαριά σωματική άσκηση: μία με δύο εβδομάδες μετά και σε συνεννόηση με τον οφθαλμίατρό σας.
- Κολύμβηση: μετά από 2 εβδομάδες.
- Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών στην περιοχή των ματιών για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την επέμβαση.
- Ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο, αλλά δεν είναι βλαβερός.
- Αποφύγετε για μικρό χρονικό διάστημα ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας (καπνός, σκόνη, κλπ).
- Μην τρίβετε τα μάτια σας.
- Είναι πιθανό να έχετε ερυθρότητα, ευαισθησία στο φως, ξηροφθαλμία και ενδεχομένως κούραση μετά από πολύωρο διάβασμα. Όλα αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από 48 ώρες.
Επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν όπως σε όλες τις επεμβάσεις. Στην περίπτωση των διαθλαστικών επεμβάσεων που εφαρμόζονται για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι με τα καινούργια Lasers προηγμένης τεχνολογίας οι διεγχειρητικές επιπλοκές είναι σχεδόν μηδαμινές και θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς. Oι πιθανότητες μόλυνσης από τους φακούς επαφής είναι μεγαλύτερες πλέον από τις πιθανές επιπλοκές μίας διαθλαστικής επέμβασης.
Το αποτέλεσμα μίας διαθλαστικής επέμβασης είναι μόνιμο, εφόσον δε γίνονται αλλαγές στα διαθλαστικά μέσα του ματιού (π.χ. φακός, υαλοειδές, ωχρά).
Ο προεγχειρητικός έλεγχος πραγματοποιείται από εξειδικευμένους οφθαλμιάτρους στον πλήρως εξοπλισμένο χώρο μας, εξασφαλίζει τη σωστή εκτίμηση του προβλήματος του κάθε ασθενή και οδηγεί στην πλέον κατάλληλη αντιμετώπισή του.
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσετε σε διόρθωση της διαθλαστικής σας ανωμαλίας με Laser είναι:
- Να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας.
- Να μην έχετε χρόνιες παθήσεις στον κερατοειδή ή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.
- Η όρασή σας να είναι σταθερή κατά τον τελευταίο χρόνο.
- Η διαθλαστική χειρουργική δεν ενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας ή στην περίπτωση ενδεχόμενης εγκυμοσύνης κατά τους επόμενους 2 μήνες.
Οι βασικές τεχνικές που εφαρμόζονται στη διαθλαστική χειρουργική είναι:
- LASIK
- FEMTO-LASIK (BLADELESS)
- LASIK Xtra
- ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ LASER
- PRK
- SMILE
- ΦΑΚΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ (VISIAN ICL)