Βλεφαρίτιδα
Τι είναι η βλεφαρίτιδα; Μήπως έχετε τη νόσο αυτή;
Η βλεφαρίτιδα είναι μία πολύ συχνή και υποδιαγνωσμένη πάθηση στην εποχή μας. Αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων η οποία δημιουργεί δυσλειτουργία της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού, των βλεφάρων, της δακρυϊκής στοιβάδας αλλά και των εξωτερικών στιβάδων του κερατοειδούς. Συχνά η βλεφαρίτιδα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη και απαιτεί χρόνο για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Ποια τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;
Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η αίσθηση ξένου σώματος και ο πόνος. Η αίσθηση ξένου σώματος είναι το αίσθημα ότι υπάρχει ένα “σκουπιδάκι” στο μάτι, το οποίο παρότι ανοιγοκλείνουμε δεν φεύγει ή αργεί να φύγει. Ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα είναι το τσούξιμο ή το αίσθημα ότι καίνε τα μάτια, το οποίο συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο της ημέρας. Όσο πιο έντονα τα συμπτώματα, τόσο πιο έντονη και η ερυθρότητα των ματιών. Τέλος, ένα παράδοξο σύμπτωμα είναι η δακρύρροια, δηλαδή το γεγονός ότι το μάτι δακρύζει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ξηροφθαλμία που δημιουργείται τοπικά στον κερατοειδή οδηγεί στην έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας δακρύων από αυτήν που μπορεί να αποχετευτεί.
Ποια τα αίτια στη βλεφαρίτιδα;
Το κύριο αίτιο είναι η δυσλειτουργία των βλεφαρικών αδένων και των βλεφάρων γενικότερα, οι οποίοι παράγουν μειωμένης ποσότητας αλλά και κακής ποιότητας δάκρυα. Τα δάκρυα από μόνα τους έχουν τρεις στοιβάδες με σημαντικότερη την εξωτερική που ονομάζεται λιπώδης. Σε ορισμένους ανθρώπους, λοιπόν, η παραγωγή κάποιας στοιβάδας των δακρύων είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα να “σπάνε” ευκολότερα. Αυτό αποτελεί και ένα τεστ για να ελέγξουμε τη δακρυϊκή στοιβάδα και τη λειτουργία της, το οποίο λέγεται χρόνος διάσπασης δακρυϊκής στοιβάδας (B.U.T.). Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τις πολλές οθόνες, τον κλιματισμό και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας στις πόλεις, αλλά και η συχνή χρήση φακών επαφής, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία και την επιδείνωση της βλεφαρίτιδας. Συχνά βλέπουμε τη βλεφαρίτιδα να ταλαιπωρεί αρκετά ανθρώπους με συνυπάρχοντα προβλήματα από το δέρμα, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η ροδόχρους ακμή αλλά και λοιμώξεις ή αλλεργίες του δέρματος.
Ποια η σωστή αντιμετώπιση για θεραπεία;
Το σημαντικότερο σημείο στη θεραπεία της νόσου οφθαλμικής επιφάνειας είναι να διαγνωστεί η ακριβής αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα και κατ’ επέκταση να σπάσει ο κύκλος – δυσλειτουργία βλεφάρων – ξηροφθαλμία – υπερέκκριση δακρύων. Οι λύσεις που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη πάθηση είναι αρκετές.
- Υγιεινή της βλεφάρων μαζί με θερμά επιθέματα (ζεστές κομπρέσες).
- Αγωγή με αντιβιοτικά φάρμακα.
- Αγωγή με τεχνητά δάκρυα.
- Τοποθέτηση στα δακρυϊκά σωληνάρια βοηθημάτων που λέγονται “punctal plugs”.
- Θεραπεία με μηχάνημα που λέγεται IPL.
- Αγωγή με σταγόνες που προκαλούν αύξηση της παραγωγής δακρύων.
Ανάλογα λοιπόν με την ακριβή αιτία που δημιουργεί το σύμπτωμα, μπορούμε να σας δώσουμε εξατομικευμένες λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά σας γρήγορα και αποτελεσματικά.
Μπορεί η βλεφαρίτιδα να έχει επιπτώσεις στα μάτια;
Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η χρόνια φλεγμονή οδηγεί τις βλεφαρίδες να αλλάζουν κατεύθυνση ή να πέφτουν. Εάν αλλάξουν κατεύθυνση προς την πλευρά του κερατοειδούς, αρχίζουν να τον τραυματίζουν, δημιουργώντας σημαντικά συμπτώματα και μία πάθηση που ονομάζεται τριχίαση. Η απόπτωση των βλεφαρίδων, που ονομάζεται μαδάρωση, ευτυχώς δημιουργεί ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα. Απολέπιση και οίδημα είναι συχνά προβλήματα που εμφανίζουν τα βλέφαρα σε ανθρώπους με χρόνια βλεφαρίτιδα. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης την εμφάνιση χαλαζίας, χρόνια ερυθρότητα των ματιών, τραυματισμό του κερατοειδούς και μείωση της όρασης.