Παθήσεις

Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι μία πολύ συχνή και υποδιαγνωσμένη πάθηση στην εποχή μας. Αποτελεί μια χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων η οποία δημιουργεί δυσλειτουργία της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού, των βλεφάρων, της δακρυϊκής στοιβάδας αλλά και των εξωτερικών στιβάδων του κερατοειδούς.

DEMODEX

Το Demodex αναφέρεται σε έναν μικροσκοπικό είδος ακάρεων που ζουν στους ανθρώπους, κυρίως στις θηλές των τριχών και στα αποθέματα λιπαρών κρημνών του δέρματος. Ενώ η παρουσία τους συνήθως είναι φυσιολογική και μη προβληματική, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα.

Αμβλυωπία

Η αμβλυωπία είναι μια πάθηση του οφθαλμού που επηρεάζει την όραση και συχνά εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Κατά την ανάπτυξη του οφθαλμού, η ελλιπής χρήση ή το μη χρήση ενός ματιού μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία. Αυτό συμβαίνει όταν το εγκέφαλο παραβλέπει τις εισερχόμενες εικόνες από το ασθενές μάτι, προκαλώντας μόνιμη μείωση της όρασης σε αυτό.

Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι μια κοινή παθολογική κατάσταση των ματιών που προκαλείται από έλλειψη επαρκούς υγρασίας και λίπους στην επιφάνεια των ματιών. Είναι γνωστή και ως συνδρομή του στερεού δακρυγόνου ή απλά “ξηρά μάτια”. Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει αίσθημα δυσφορίας, ερεθισμού και προβλήματα όρασης, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που την αντιμετωπίζουν.

Στραβισμός

Ο στραβισμός είναι μια διαταραχή της όρασης που προκαλείται από την ασυνήθιστη θέση των ματιών, όπου το ένα μάτι αποκλίνει από τη συνήθη οπτική άξονα. Παρόλο που ο στραβισμός είναι συχνότερος στα παιδιά, μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον στραβισμό.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος (ΗΕΩ) είναι η κύρια αιτία μη ανατάξιμης σοβαρής απώλειας της όρασης. Η συχνότητα εμφάνισης της εκφύλισης αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

Ο κερατόκωνος είναι μια εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδούς, που προκαλεί αλλαγές στο σχήμα του κερατοειδούς και επηρεάζει σημαντικά την ορατότητα των ασθενών. Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια πάθηση, αλλά έχει σημαντικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν.

ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Το γλαύκωμα είναι η ασθένεια του ματιού, η οποία εξαιτίας του αποκλεισμού της ροής του υδατοειδούς υγρού που παράγεται από το ακτινωτό σώμα, αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση και καταστρέφει τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνος.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι αυτή που αποκαλούμε «γεροντικός καταρράκτης», η οποία εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού και αφορά κυρίως την τρίτη ηλικία.

ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Η πρεσβυωπία αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους μετά την ηλικία των 40-45 ετών. Στην ουσία δεν πρόκειται για πάθηση αλλά για τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού.

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Η υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία μία παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή αλλά τον συναντά πριν ακόμη σχηματίσει εστία. Έτσι κάθε σημείο ενός αντικειμένου απεικονίζεται στον αμφιβληστροειδή σαν κύκλος σύγχυσης και το αντικείμενο φαίνεται θολό.

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

Στον αστιγματισμό, η διαθλαστική δύναμη του ματιού δεν είναι η ίδια σε όλους τους μεσημβρινούς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συγκέντρωση των εισερχομένων στο μάτι ακτινών σε ένα σημείο.

ΜΥΩΠΙΑ

Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δε συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν.